International Deep End
Deep End Denmark udspringer af en international Deep End-organisation på tværs af hele verden.
Deep End-organisationen er inspireret af Julian Tudor Hart, som var praktiserende læge i Wales fra 1961 til 1991. Han blev berømt på at formulere den omvendte omsorgslov. Den siger, at de områder i et land med flest sundhedsfaglige udfordringer også er de områder med færrest sundhedsfaglige ressourcer. Vi ser det samme i Danmark. De områder, hvor der bor mange borgere med kort uddannelse, lav indkomst og mange kroniske sygdomme, er typisk de samme områder, hvor der er fattige kommuner, lægemangel og langt til nærmeste sygehus. Det er ofte også i disse områder, at praktiserende læger er mere stressede og udbrændte.
Deep End-organisationen blev etableret i Skotland i 2009 af Professor Graham Watt med det formål at modarbejde konsekvenserne af den omvendte sundhedslov. Organisationen betragter Deep End-læger som eksperter i at møde og behandle komplekse patienter og mener, at lægerne kan lære meget af hinanden, og andre kan lære meget af dem. Skotterne opdagede, at praktiserende læger fra to belastede områder kunne lære mere af hinanden, end de kunne lære af specialister fra universitetet, når det handler om at håndtere hverdagens udfordringer. Desuden giver det dem energi og arbejdsglæde at tale sammen. Initiativet har bredt sig til England, Irland, Abu Dhabi, Australien, Japan og nu Danmark.
Erfaringer fra Deep End Skotland indikerer, at projektet har medført:
Bedre forhold for læger og deres patienter i de mest udsatte områder af landet.
Stærkere identitet, netværk, sammenhold og indflydelse blandt læger i Deep End.
Øget kompetence i at møde, håndtere og behandle de mest sårbare og udsatte borgere.
Et større fokus på nutidige og fremtidige udfordringer, som Deep End-praksisser står over for.
Udgivelse af videnskabelige artikler samt en lang række rapporter med erfaringer og viden fra netværksmøder og internationale møder.