Investigating the Inverse care law in Danish General practice
Baggrund: På trods af et universelt sundhedssystem i Danmark med lige og fri adgang til sundhedsydelser, er social og geografisk ulighed i sundhed en stigende udfordring. Det kan bl.a. forklares ved den omvendte omsorgslov, der beskriver, hvordan fordelingen af sundhedsydelser typisk er omvendt proportionalt med befolkningens behov; så de borgere med størst behov har adgang til færrest sundhedsydelser.
Formål: Projekt har til formål at undersøge omfanget af den omvendte omsorgslov i Danmark i dag og over de sidste 20 år, ved at analysere forskelle i sundhedsfaglige behov og sundhedsfaglige ressourcer i almen praksis. Herudover vil det blive undersøgt, hvilken betydning den omvendte omsorgslov har for patienters brug af akutte kontakter til sundhedsvæsenet og for lægers trivsel og kvalitet i arbejdet.
Projektet drives af ph.d.-studerende Nynne Bech Utoft vejledt af professor Mogens Vestergaard, seniorforsker Anders Prior, professor Peter Vedsted og professor Susan Smith. Projektet er finansieret med et fuldt finansieret stipendium fra Institut for Klinisk Medicin og midler fra Novo Nordisk fonden.